Voor het goede doel

En dus heb je dat idee voor een project in je hoofd, en vele uren gaan voorbij met het surfen op internet en zelfs de enorme papieren catalogus van Conrad Electronic . Leren over componenten, hun bronnen en hun prijzen.

Op Marktplaats kwam ik een ter ziele gegane gokautomaat uit de vroege jaren tachtig tegen voor een belachelijk lage prijs. Deze specifieke machine werd gebouwd door Marian Electronics Ltd. in februari 1981 en het spel heette Hold It. Dat was een mooi begin om een paar van deze typische gokautomaat-knoppen te oogsten en aangezien deze oude machine vier rollen had; deze kunnen mogelijk ook worden hergebruikt.

Foto&rsquo;s van de te koop aangeboden donormachine De donormachine <em>Hold it</em> voordat ik dingen begon te verwijderen

Nu de machine te hebben opgehaald begon ik de arme machine te demonteren. Met zwaar gecorrodeerde PCB’s en enkele verbrande componenten was de machine duidelijk overleden hoewel ik niet zeker ben hoeveel moeite het zou hebben gekost om hem te repareren. Wat ik betaalde was één of twee knopen meer dan waard, dus verwijderde ik snel wat ik nodig had en liet de rest van de machine in een nog ellendiger staat achter dan ik hem aantrof (en een collega wilde de behuizing adopteren).

Geopende machine van achteren met de magneten die de (rode plastic) wielen stoppen Serienummer 16825 zoals gebouwd door Marian Electronics Ltd Een paar duidelijk doorgebrande weerstanden kunnen een boosdoener zijn geweest voor het opnieuw opstarten van deze machine Zware corrosie van de printplaten lijkt in het verleden &ldquo;gerepareerd&rdquo; te zijn

Hold It gebruikte voornamelijk gloeilampen en fluorescerende verlichting, dus het meeste daarvan bleef zitten of werd verwijderd voor een andere collega die flipperkasten restaureert. De schijven bleken van een ander (zelfs ouder) type te zijn dan ik voor ogen had voor mijn project. Deze oudere machine gebruikte een krachtige 50V-motor, die een mechanische schijf aandreef met een rubberen band. Solenoid valves stoppen de mechanische schijven (en dus de rollen van de gokautomaat) in hun gewenste positie, terwijl gaten in deze schijven worden gelezen door fotosensoren om te bepalen en/of verifiëren van de juiste positie.

Voor mijn project wilde ik spelen met stappenmotoren die de afzonderlijke spoelen aandrijven, zodat de meeste mechanische dingen rond de spoelen worden verwijderd Maar toch, naast alle goede knoppen en een paar 7-segment LED’s, heb ik 4 plastic rollen kunnen oogsten die zullen worden hergebruikt op mijn tribute slotmachine.