LED there be light

Nu was het tijd om een stevig rooster te maken van de ruim 60 individuele 3D prints die op een transparant stuk plastic waren geplakt. Aan de buitenkant van het rooster is een houten rand gemaakt die de montage later eenvoudiger maakt. Om de uithardingstemperatuur laag te houden (mijn PLA-printjes zijn niet zo hittebestendig) kies ik resin. Een vulmateriaal van glasvezel werd toegevoegd om hars te besparen en de sterkte van het gietsel te vergroten. Dit was de eerste keer dat ik hars giet en het bleek dat ik te veel vulmateriaal had toegevoegd waardoor de hars niet lekker meer vloeide. Het resultaat had daardoor wat extra plamuur en schuurwerk nodig, maar toch was ik best tevreden met het resultaat. Ook in deze fase werd een 3D-geprinte (zwart in de afbeelding) frames toegevoegd om de montage van enkele 7-segment leds te vergemakkelijken om tijdens het spel verdiende punten weer te geven. Uiteindelijk is het geheel een beetje opgeschuurd.

De eerste keer gieten was behoorlijk ruw vanwege te veel vulmateriaal in de hars De tweede fase ging iets beter, hoewel nog niet de perfecte waterpas afwerking die ik voor ogen had Het gevulde en geschuurde paneel, 7-segment frames op zijn plaats, met een achterwand waarin de gaten voor de LED’s zijn geboord

Tussen dit rooster en de bedrukte graphics komt een stukje zwart vilt om oneffenheden weg te werken en krassen op de graphics te voorkomen. Hoewel nog wat ruw, was het paneel nu af en eerst zwart gespoten. Een donkere kleur was natuurlijk logisch om lichtlekkage te minimaliseren. De binnenkant van de vakjes is zilver gespoten om wat licht te weerkaatsen, en een zwarte onderlaag is hoe dan ook een goed idee bij het spuiten van zilver.

Om eindeloos solderen van LED’s en draden te besparen, heb ik gekozen voor deze individueel adresseerbare LED’s die een snelle test vrij eenvoudig maakten. Bij het nadenken over het project, toen ik hiermee begon, leek het maken van het paneel een vrij eenvoudige klus om gaten in een stuk hout te frezen. Uiteindelijk bleek het een heel avontuur te zijn dat verschillende keren werd uitgesteld. Het resultaat, vanaf de buitenkant van het paneel, is ongeveer zoals ik het me had voorgesteld.

Nadat alles zwart is gespoten, is alles behalve de vakjes afgeplakt Met de vakjes zilver gespoten en de maskeertape verwijderd is het rooster in zijn definitieve staat Een snelle test met de meeste LED’s op hun plaats